Bramborové špízy
1.9.2013Co říkáte na to, že byste si připravili výborné bramborové špízy (bramborové ražniči)? Chutnají skvěle se slaninou nebo i bez. Kromě brambor k nim můžete přidat i libovolnou zeleninu nebo uzeninu.
Počet porcí: | 4 |
Celkový čas: | 50 minut |
Ingredience:
- 500 g brambor
- 100 g anglické slaniny vcelku nebo klobásy
- cibule
- paprika, cuketa, žampiony,...
- sůl, pepř, grilovací koření
- 4 plátky anglické slaniny
- olej
Postup:
- Pokud máme nové brambory, tak je pořádně umyjeme a nakrájíme na kolečka. V opačném případě je oloupeme a také nakrájíme.
- Slaninu nakrájíme na tenké plátky a poté na čtverečky. Můžeme na to použít i nakrájenou anglickou. Máme-li klobásy, nakrájíme je na kolečka.
- Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kolečka nebo čtverečky.
- Na jehlu nebo špejli dáváme střídavě brambory, slaninu, papriku, cibuli a další zeleninu.
- Špízy pak ze všech stran osolíme a opepříme. Také je posypeme grilovacím nebo jiným oblíbeným kořením.
- Umístíme je na plech, který pokryjeme papírem na pečení.
- Špízy buď trošku pocákáme olejem, nebo na každý špíz položíme jeden plátek anglické.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 30 - 40 minut.
Tyto špízy nemusí být jen pečené, ale mohou být i grilované nebo smažené. Záleží na vás a na tom, jak je zrovna chcete připravit. Vegetariáni vypustí slaninu či klobásu.