Ražniči v troubě
11.3.2013Připravte si výborné ražniči v troubě. Jedná se o velmi rychlý recept na oblíbené ražniči. V troubě jej připravíte velice rychle a navíc si zaručeně pochutnáte.
Počet porcí: | 4 |
Celkový čas: | 1 hodina 20 minut |
Ingredience:
- 400 g vepřové kýty, plece, krkovice...
- 150 g anglické slaniny vcelku
- 2 klobásy
- 2 papriky
- 3 cibule
- sůl, pepř, grilovací koření
- olej
- jehly z nerezavějící oceli (levně získáte zde)
Postup:
- Maso vytáhneme z lednice půl hodiny předem, aby to nebyl takový teplotní skok. Maso omyjeme a nakrájíme na stejně velké části, můžeme je trošku naklepat. Když budou kostky všechny stejně velké, ražniči bude vypadat velmi pěkně.
- Slaninu nakrájíme na tenčí čtverečky a klobásy na kolečka.
- Papriku nakrájíme na čtverečky a cibuli na kolečka. Vybíráme raději menší cibuli.
- Na špejli nebo na jehlu střídavě napichujeme maso, slaninu, papriku, klobásu, cibuli a zase pokračujeme masem. Měli bychom začínat i končit masem, protože maso je pevné a nehrozí, že by sjelo ze špejle.
- Špíz osolíme a posypeme pepřem ze všech stran. Můžeme použít i jiné koření, které máme rádi a které se hodí na ražniči.
- Do pekáče nalijeme trošku oleje a vložíme tam pěkně naskládané jednotlivé špejle s ražniči.
- Nakonec pekáč vložíme do trouby, kterou vyhřejeme na 200 °C. Pečeme, dokud maso nebude hotové. Během pečení přidáme vodu, několikrát špíz polijeme výpekem a otočíme. Pekáč můžeme přikrýt alobalem, který ke konci odstraníme.
Ražniči podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaši, hranolky a zeleninou.
Špízy nemusíme jen péct v troubě, ale můžeme je i grilovat nebo smažit. Záleží na vás, jak vám to bude vyhovovat. Grilovaná verze bude mít na rozdíl od těch dvou verzí nejméně tuku.