Špízy z mletého masa na grilu
7.7.2017Vyzkoušejte zajímavé a chutné špízy z mletého masa, které si můžete upéct buď v troubě, nebo na grilu. Někteří těmto špízům říkají jednoduše ražniči, nejspíš kvůli tomu, že se mu dosti podobá. Vyzkoušejte následující vyzkoušený recept, kterým všechny strávníky potěšíte.
Počet porcí: | 4 |
Celkový čas: | 50 minut |
Ingredience:
- 200 g vepřového boku
- 200 g vepřové plece
- 200 g hovězího masa
- 1 cibule
- pepř
- mořská sůl
- mleté chilli koření
- 1 vejce
- strouhanka podle potřeby
- červená, žlutá a zelená paprika
- zelenina podle chuti
- nerezové jehly
Postup:
- Nejprve nakrájíme cibuli na drobno. Papriky očistíme, odstraníme jádřinec se stopkou a nakrájíme je na kostky.
- Poté očistíme maso a to nameleme v mlýnku na maso. Pokud koupíte rovnou mleté maso, máte rychlejší přípravu a ušetřili jste si práci s mletím i umýváním mlýnku.
- Následně k masu přidáme nakrájenou cibuli, vajíčko, trošku pepře, trošku mletého chilli a soli. Podle chuti dochutíme i dalším kořením.
- Rukama maso pořádně propracujeme a podle potřeby přidáme strouhanku, abychom maso zahustili.
- Z masa vytvoříme kuličky, které napíchneme na špejli nebo jehlu. Prokládáme je kostkami papriky a případně další zeleninou, abychom vytvořili pěkný špíz.
- Následně je buď upečeme v troubě, a nebo v případě grilované varianty na grilu.
- V rozpálené troubě na 180°C pečeme špízy zhruba 20 minut. Na rozpáleném grilu špízy grilujeme asi 15 minut, během této doby je otáčíme a případně potíráme marinádou nebo jen olejem, ať se zbytečně nesetká více rozdílných chutí.
Hotové špízy z mletého masa podáváme třeba se zeleninovým salátem a brambory, bagetou nebo jinou přílohou. Můžeme je dochutit i dresinkem.
Poměr masa může být odlišný, stejně jako druh masa. Špízy se mohou udělat z mletého kuřecího, krůtího, jen vepřového nebo hovězího. Stačí jen zapojit představivost nebo zásoby a vytvořit chutné ražniči z mletého masa.