Vepřové špízy na grilu
2.8.2015K létu patří grilování, které miluje snad každý. Mezi klasiku, kterou můžete připravit, se určitě řadí vepřové špízy. Na grilu chutnají naprosto úžasně a když se spojí atmosféra se skvělou chutí, tak si náramně pochutnáte. Na gril se hodí nejen špíz a ražniči, ale také další pochoutky. My se ale podíváme jen na recept na špíz.
Počet porcí: | 4 |
Celkový čas: | 45 minut |
Ingredience:
- 500 g vepřové kýty
- 2 klobásy (nejlépe dva druhy)
- 3 menší cibule
- 2 papriky
- 3 menší brambory
- Grilovací marinády a omáčky levně
- Na domácí marinádu:
- 5 lžic oleje
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- kovové jehly
Postup:
- Nejprve připravíme marinádu z oleje, prolisovaného česneku, trošky soli a pepře.
- Nebo použijte kupované výborné marinády a omáčky. Levně je koupíte v tomto obchodě.
- Vepřové maso nakrájíme na kostky a dobře promícháme s marinádou. Vložíme do lednice na čtyři hodiny, ať se maso pořádně proleží.
- Těsně před grilováním klobásy nakrájíme na kolečka, cibule na širší kolečka, papriky na kostky a oloupané brambory na plátky. Použijeme-li nové brambory, tak ty stačí pouze pořádně omýt.
- Na jehly na špíz nebo na špejle pravidelně napichujeme kolečko brambory, masa, cibule, klobásy, papriky a opět brambory, dokud nezaplníme celý špíz. Následně pokračujeme s dalšími špízy do doby, než nám už žádné suroviny nezůstanou.
- Vepřové špízy můžeme před samotným grilováním ještě okořenit, ale to není třeba vzhledem k tomu, že bylo maso naložené.
- Následně špízy umístíme na rozpálený gril a grilujeme asi 20 minut. Během této doby bychom měli špízy průběžně otáčet, ať se maso pořádně propeče. Vyzkoušejte tuto chytrou pomůcku - sadu.
- Hotové špízy z grilu sejmeme a podáváme s přílohou, salátem nebo chlebem.
Se špízy na grilu se dá doslova kouzlit. Stačí vyměnit suroviny za jiné a rázem získáte zajímavý a rychlý pokrm, na kterém si všichni pochutnají. Mohou být nejen z vepřového masa, ale i kuřecího nebo ryby.